Teddy Gummerus

Teddy Gummerus föddes 1939 i Stockholm som son till författaren Edvard Gummerus. Men redan efter något år flyttade familjen till enkla förhållanden i Björbo. Hans mor var ryska och fadern finlandssvensk, vilket gjorde att franska var det vanligaste språket i hemmet. Teddy lärde sig svenska genom sina lekkamrater. Han gick sina första skolår i Lövsjön, där hans far just fått tjänst som lärare. Men efter ett par år flyttade familjen till Strängnäs.

Det sägs att Teddy tidigt visade stor självständighet och oberoende av omgivningens eventuella reaktioner. Under tiden i Dalarna försvann han ibland flera dagar i sträck ut i skogen med metkrokar och en kaffepanna. I Strängnäs forslade han sina böcker i en barnvagn till skolan.

När Teddy var fjorton år gammal flyttade resten av familjen till Italien, medan han och hans äldre bror stannade kvar i lägenheten i Strängnäs. Han gick läroverket utan att ta examen och tog ströjobb, inklusive att arbeta som springpojke och plantsättare i Jokkmokk. När han var sjutton år gammal vistades han ett år hos sina föräldrar i Italien. Genom sin far fick han arbete som diskare på passagerarfartyget Kungsholm, som låg för ankar i Neapel. Under året till sjöss – med en jordenruntsegling och ett tjugotal färder mellan New York och Göteborg – avancerade han till nattsteward.

Efter ett år på Brunnsviks folkhögskola, där Alf Ahlberg gjorde starkt intryck, flyttade Teddy till Göteborg. Han arbetade bland annat på Lillhagens mentalsjukhus och bodde i en rivningslägenhet i Landala. Det var då tankarna på ett författarskap började väckas. Han var aktiv fredsvän och skrev i samband därmed på en diktsamling som aldrig publicerades, ”Atomskugga”. Under denna tid träffade han också sin blivande hustru Barbro och flyttade så gott som omedelbart in hos henne, trots att hon delade lägenhet med tre andra unga damer.

1963-1964 gick Gummerus journalisthögskolan och började på allvar skriva kulturartiklar. År 1965 köpte han och Barbro Lövkullens skola i Grangärde finnmark, där de bodde i trettio år. Efter skilsmässan 1995 flyttade Teddy till Borlänge som kulturansvarig vid landstinget. Under hela den här tiden arbetade han som kulturjournalist, oftast tillsammans med sin hustru och ibland med fotografen Hans Erixon, och var kulturellt och kulturpolitiskt aktiv.

Under hela sin karriär som kulturjournalist fortsatte Teddy Gummerus att skriva skönlitteratur och publicerade sammanlagt tretton böcker. Efter debuten med trilogin ”Romanen om Jorg” och ”Romanen om Amos” 1977 och ”Nago” 1978, skrev han ytterligare två romaner ”Den röda fjärilen” 1987 och ”Sorgmanteln” 1989. Han skrev också flera konstböcker om Mårten Andersson och Svante Rydberg, ett par ungdomsböcker, lyrik, inklusive samlingen ”Allmäntillstånd” och prosalyriken i ”Ur ett landskap”. Gummerus samlade också ett antal av sina berättelser i ”Lunch med Marco Polos mamma”.

Gummerus hade en varierad karriär som också inkluderade kulturpolitiskt arbete. Efter sin skilsmässa från Barbro 1995 flyttade han till Borlänge, där han blev kulturansvarig vid landstinget och fortsatte att arbeta som kulturjournalist för Arbetet. Han fortsatte också att skriva skönlitteratur fram till sin död 2009.

Teddy Gummerus var en mångsidig författare, journalist och kulturaktivist som lämnade ett betydande arv efter sig i svensk kultur. Hans engagemang för fred och kulturell mångfald återspeglas i hans skrifter och hans livsverk fortsätter att inspirera och påverka många människor än idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *