E. R. GUMMERUS

edward-robert-gummerus

Edvard Gummerus (1872-1942) var en finlandssvensk författare och journalist som använde skrivsättet E. R. Gummerus under hela författarskapet. Han föddes i Närpes i Finland och växte upp i en välbärgad och kulturellt intresserad familj. Efter avslutad skolgång började Gummerus arbeta som journalist och redaktör på flera stora tidningar i Finland.

Gummerus debuterade som författare 1902 med romanen ”Blommornas bok”, och han blev snabbt en av Finlands mest framstående författare under sin tid. Han skrev flera romaner och noveller som kretsade kring livet i Finland under 1800-talet och tidigt 1900-tal, och hans verk beskrivs ofta som vackra och gripande skildringar av människors liv och öden.

Gummerus skrev också flera reseskildringar och biografier, bland annat en biografi över den finländska författaren Zacharias Topelius. Han var också en flitig översättare av litteratur från andra språk till svenska och finska.

Under sin karriär mottog Gummerus flera utmärkelser och priser för sitt arbete. Han var ledamot i Svenska Akademien från 1923 till sin död 1942, och han var också en av grundarna till Svenska Litteratursällskapet i Finland.

Edvard Gummerus betraktas idag som en av Finlands mest betydande författare och en av de mest inflytelserika finlandssvenska författarna genom tiderna. Hans verk har översatts till flera språk och har haft en stor inverkan på den finska och svenska litteraturen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *