OND VANDRING

Roman av Olle Svensson från 1949

Författaren Gert Miller Olsson hastar fram genom den lilla staden, en grå och regnig novemberkväll. Han är på väg till ett hemligt möte med Irma, som är gift med Impen, en cynisk och egenkär hustruplågare. Efter mötet blir Gert tilltalad av doktor Kammer, som har klinik på stadens sinnessjukhus. Denne säger, innan de skiljs, att de snart skall mötas igen, men under mycket underliga omständigheter.

Gert Miller hyr ett rum på andra våningen i ett hus nära stadens järnvägsstation, och trots att han är född i skogen, har han vant sig vid de skakningar som tågtrafiken orsakar. I kväll knackar det på dörren. Det är grannen som han aldrig tidigare sett, och som han undvikit så länge att oviljan att möta denne övergått i fruktan. Grannen visar sig vara en tbc-sjuk, frånskild polsk kvinna, vid namn Veronica Virgin.

Plötsligt kastar någon grus på fönstret, och nedanför på gatan står Impen. Gert ber Veronica gömma sig i en garderob, medan besökaren från gatan kommer upp och framför sitt ärende. Impen övar ett slags utpressning mot Gert; han begär ersättning för sin hustrus otrohet. När Impen gått, öppnar Gert garderoben. Den är tom. Efter att ha vandrat omkring på gatorna, och återvänt till rummet ett par gånger, tittar Gert åter i garderoben och finner Veronica sittande där, tillsynes sovande. Han bär henne till sängen, men hon vaknar inte, utan verkar nästan död. Gert är alldeles uttröttad av förvirring och ångest och lägger sig att sova på en matta under skrivbordet

När han vaknar befinner han sig i en dalgång, där det långt bort skymtar en gård med många byggnader, som en hel by. Allting är overkligt, och Gert känner inte igen de människor han möter och förstår vare sig vad de pratar om eller vad han själv har där att göra. Ibland finner han sig vandrande på en oändlig hed piskad av ett iskallt regn, för att i nästa ögonblick bli inbjuden till en familj, som ber honom förrätta begravning för en ännu levande. Ibland är han tillbaka i byn, förvirrad av att ingenting förstå, och ibland sitter han på en främmande krog och dricker ont öl.

Det tycks ha gått flera månader, då han en dag befinner sig på en strand. Där finns en båt, som för honom ut till havs. Efter några dagar strandar båten, och Gert går i land. I en stenbyggnad på en kulle väntar Gud, och när Gert kliver på, knuffas han in i ett litet rum och blir inlåst. En gång om dagen kommer Gud med en mugg vatten till honom. I det lilla rummets enda fönster står en vanvårdad blomplanta, och Gert börjar vattna den, och en dag ger hela sin ranson till plantan. Då blommar den. Gud släpper så Gert fri, han tumlar ut och befinner sig plötsligt i sin hemstad, bland välkända gator och hus. Det är vår, och Gert känner sig lycklig och fri och alldeles lugn.

Gert Miller Olsson hittades en morgon liggande utanför sjukhuset, och hur han lyckats ta sig ut var det ingen som kunde förstå.

Lena Julin

Foto, Hans Erixon

BIBLIOGRAFISKT

Utgåvor. Stockholm 1949

Recensioner. Aftonbladet 2.5 1949 – Aftontidningen 31.3 1949 – Bonniers Litterära Magasin 1949: 404 – Dagens Nyheter 28.6 1949 – Expressen 14.6 1949 – Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning 29.4 1949 – Morgon-Tidningen 30.3 1949 – Stockholms-Tidningen 5.4 1949 – Sydsvenska Dagbladet 25.5 1949 – Upsala Nya Tidning 17.5 1949

utskrift