HÄRLIGA TIDER

Roman från 1979 av Barbro Gummerus.

Saul Pettersson är namnet på den unge man som har ordet i denna roman och han för berättelsen framåt genom några dagars händelser i sitt liv. Saul är adoptivson till kändisparet Lil, skådespelerska och Gunnar, tevepersonlighet – eller Ma och Pa som han kallar dem allt efter Lils önskemål. Pa har för stor aptit på alkohol och Ma på män, eller boy-friends som hon kallar sina älskare. Saul kommer ursprungligen från Uganda och han är övertygad om att han är kusin med landets grymme diktator, Idi Amin. Regelbundet skriver Saul brev till Idi Amin och uppmanar honom att avgå, om inte så kommer han personligen och obönhörligen se till att Amin tages av daga. Saul anser att det är hans plikt mot mänskligheten – varför dödade ingen Hitler?

Den ström av händelser som bygger romanen inleds av den snart artonårige Sauls första körlektion. Efter att ha gjort bilskollärare Kurt Andersson rejält upprörd så slutar lektionen med att Saul kör på den gamla damen Märta Eleonora Ekbom. Nu klarar sig Märta utan bestående men och Saul och hon blir goda vänner. Förutom bekymret över mänsklighetens räddande och upprätthållandet av Mas och Pas äktenskap så tycker Saul att det börjar bli dags för erotiska erfarenheter. Det blir barndomsvännen Beata i fruktaffären som tar hans oskuld, just där i affärens lagerlokal. Han är mycket nöjd efter detta och anser att det hittills är det bästa han varit med om.

På en fest träffar Ma en gammal kärlek från sin korta tid i Hollywood – Bill Harrisson – och passionen blossar upp på nytt. På samma fest blir Saul kär i Anna; en flicka som visar sig vara bilskollärare Kurt Anderssons dotter. Pa laddar för sin programledarcomeback och Saul övertalar Ma att vänta med att berätta för Pa om sin nyvunna kärlek till efter sändningen. Programmet blir en succé – en av gästerna är förresten Märta Eleonora Ekbom, representerande vanligt folk med speciell personlighet – men vid hemkomsten efteråt berättar Ma att hon tänker ge sig iväg med sin nya kärlek. Samma natt försöker Pa begå självmord men han räddas av Saul. På sjukhuset ber Pa att Saul ska hämta hem Lil – han kan inte vara utan henne. Saul ser det orimliga i situationen men lovar att försöka. Lil och Bill har flugit till London så Saul ger sig iväg till Arlanda för att invänta nästa flyg dit.

När han sitter där och reflekterar över tillvaron så börjar han omvärdera saker och ting. Är han verkligen Idi Amins kusin, är det hans uppgift att stoppa diktatorn? Pengarna som skulle användas till Uganda-resan vill han ha till ett mysigt hem åt sig och Anna. Och han förstår nu att anledningen till att ingen sköt Hitler var den att alla människor har fullt upp med sina egna små bekymmer. Har man dessutom, till skillnad från Saul, ont om tid och pengar och det finns människor i ens närhet som man bryr sig om så hinner man helt enkelt inte offra sig för mänskligheten.

Helen Åberg

Foto, Reidar Falk

BIBLIOGRAFISKT

Utgåvor. Stockholm 1979 (Rabén & Sjögren)

Recensioner. Aftonbladet 4.1 1980 – Arbetet 2.9 1979 – Dagens Nyheter 30.8 1979 – Gefle Dagblad 23.10 1979 – Göteborgs-Tidningen 4.9 1979 – Sundsvalls Tidning 30.8 1979 – Sydsvenska Dagbladet 11.9 1979 – Ystads Allehanda 9.1 1980

Litteratur. Maria Kroon-Andersson 2003, "Barbro Gummerus: en författare som berör." (B-uppsats, Högskolan Dalarna): 5