HUSET SOM VAR EN LJUDDOSA
 
Roman av Nils Parling från 1951.

Skådeplatsen är byn med den nedlagda hyttan, den nedlagda sågen och snickerifabriken, den nedlagda järnvägen. Grummelsjö, belägen mellan Malmberga i söder och Rinkarfors i norr (och med tanke på den geografiska beskrivningen och Parlings egen uppväxt är det svårt att inte få Strömsdal i tankarna). Det enda som finns kvar nu är några enstaka överhetspersoner, byggmästare Renberg och handlaren och horbocken Brogren, förutom de efterlämnade – och skvallret. Handlingen utspelas under några få dagar kring jul och nyår någon gång under Koreakrigets dagar, och arenan är huset med de tunna väggarna och golven, huset som var som en ljuddosa. På nedervåningen bor skomakaren och bokmalen Natanael Berg, sömmerskan och visdilettanten Elna Ludvigsson och muraren Erik Assarsson med hustrun Agata och den oduglige sonen och latmasken Agne. En trappa upp håller Joel och Britta Gren till. Joel har varit skogsarbetare men är nu arbetsoförmögen efter en skada och familjens ekonomi ansträngd, särskilt som Britta sent omsider blivit med barn. På ovanvåningen bor dessutom den gamle, sjuke Granberg och Ulla Nygren, Frullan, som har till uppgift att sköta om åldringarna i byn.

Handlingen börjar med att Granberg ramlar i trappan, och det därigenom kommer fram till vilken grad Frullan missköter sin uppgift. Hon är mer intresserad av att svansa för överheten och roa sig själv och skinna Granberg på pengar än av det som hon egentligen avlönas för. Vanvården nu beror på att hon tillbringat julen hos en syster i Jönköping och, efter bara ett kort mellanspel i Grummelsjö, är hon snart på väg till Rinkarfors för att fira nyår hos brodern, ingenjören. Ett besök av originalet och Dan Andersson-kopian Martin Larsson ställer det mesta på ända, och alla bort glömmer Granberg som nu fått en hjärnblödning och blivit liggande inne på sitt rum. Man måste bryta sig in och ta hand om honom, och redan nästa dag förs han till ålderdomshemmet. Till Frullans lättnad avlider han, innan han kunnat avslöja detaljer som säkert skulle ha lett till hennes slutliga fall, men byn och skvallret har redan dömt henne för alltid.

Omkring den här kärnan cirklar ett antal bihandlingar. Berg hinner smyga sig in till Elna, Assarsson tar hämnd för Agatas misstänkta otrohet med Brogren genom att skicka denne med ett knytnävsslag ner i snön, och sonen Agne får stryk efter att ha försökt roa sig med den gifta finskan Aino. Och Joel, som fått ett par stövlar i gåva av Granberg, hinner tillsammans med Britta nära en fåfäng förhoppning om bättre ekonomi.

Tommy Danielsson

Foto Reidar Falk

BIBLIOGRAFISKT

Utgåvor. Stockholm 1951 (Tiden)

Recensioner. Aftonbladet 5.10 1951 – Aftontidningen 17.10 1951 – Dagens Nyheter 19.10 1951 – Expressen 16.10 1951 – Frihet 1951, 20 – Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning 12.12 1951 – Morgon-Tidningen 24.9 1951 – Skogsindustriarbetaren 1951, 21 – Stockholms-Tidningen 28.9 1951 – Studiekamraten 1952: 78 – Tidningen Upsala 30.11 1951 – Upsala Nya Tidning 27.11 1951

utskrift