ATT MISSBRUKA LIVET  utskrift

Roman av Olle Svensson från 1949

En dimmig höstmorgon lämnar Tea Tomasson sin make, Janrik Sund, trött på att försörja honom, och trött på deras eländiga liv tillsammans. Hon smyger iväg ner till sjön, i tron att han sover, och tar sig ner till bryggan och den väntande ekan. Janrik har emellertid vaknat och följt efter Tea, med hagelbössan i högsta hugg. Han skjuter mot henne, men träffar henne bara i ena handen. Tea undkommer i dimman, och det här blir upptakten till ett triangeldrama, som slutar med två av de inblandades död. Den tredje överlever, men får en lång och ensam vandring tillbaka till livet och kärleken.

Det kommer sålunda att handla om den välbärgade Aron Olofsson, Storpers Aron kallad, som lever ett tryggt men ensamt liv, och om hur han plötsligt drabbas av den stora kärleken. Efter att Tea varit på flykt en tid undan sin försupne make, erbjuds hon nämligen en fristad hemma hos Aron, som kommer att älska henne innerligt. Janrik Sund tar sig dock in i gården en dag, och skjuter ihjäl Tea och skadar Aron, innan han tar sitt eget liv.

Efter en tid på sjukhus, där han tas om hand av sköterskan Monica Blom, som han öppnar sitt hjärta en smula för, säljer Aron sitt hemman och bosätter sig långt norrut, i Teas födelsetrakt. Där arbetar han med sin gård och med det liv, som han inte längre vill missbruka. Och kärleken kommer än en gång till honom, när Monica Blom reser dit för att stanna.

Den här berättelsen framförs av flera röster. Av en namnlös berättare, av Aron Olofsson själv i omgångar i en "räkenskapsbok", av Tea, av Monica Blom, som lärde känna Aron på allvar på sjukhuset, och av konstnären Maurits Bruse, som en tid, innan hon fattar sitt slutliga beslut, bor samman med Monica. Det dramatiska förloppet utspelas i Aspefalla, och genom ortens placering i förhållande till verklighetens Skattlösberg, kan man ana sig till Olle Svenssons egen vistelseort Sunnansjö som förlaga.

Lena Julin

Foto, Hans Erixon

BIBLIOGRAFISKT

Utgåvor. Stockholm 1949 (Natur och Kultur)

Recensioner. Aftonbladet 9.12 1949 – Aftontidningen 14.12 1949 – Dagens Nyheter 6.2 1950 – Morgon-Tidningen 21.12 1949 – Ny Tid 22.12 1949 – Stockholms-Tidningen 22.12 1949