DE SJU JÄRNRINGARNA  utskrift

Roman av Olle Svensson från 1950.

På ett pensionat i Sommarhöjdens by bor, sedan några månader tillbaka, författaren Holger Timm. I ett brev till en vän berättar han om sin vånda inför skrivandet, och om hur den tidigare så trygga känslan inför värvet nu ersatts av en molande ångest. Den roman som Holger arbetat med under sommaren, och som blivit ivägsänd till vännen, får en sorts efterskrift i brevet; den slutar nämligen ljust och hoppfullt, till skillnad från verklighetens händelseförlopp. Holger berättar att författaren i romanen är han själv, och att Karin, som han besinningslöst förälskat sig i, i verkligheten har dött i epidemisk hjärnfeber.

I Holger Timms roman framträder den tragiska bilden av den unga kvinnan Karin Lind, som inte bara förlorar sitt ena ben i en bilolycka, utan också, genom giftet med Mattias Sundfallet, den rikaste bonden i Sundnäs, även möjligheten till kärlek och kroppslig njutning.

När Mattias var omkring femtio år gammal reste han vid ett tillfälle till Stockholm några dagar och inkvarterade sig hos en avlägsen släkting, Alberta Lind, och hennes tjugoåriga dotter Karin. På sommaren två år senare reste så Karin, på Mattias inbjudan, till Sundnäs, för att tillbringa semestern där. Under en utflykt, där Mattias förlorade herraväldet över bilen, skadades Karin så svårt att man senare tvingades amputera hennes ena ben, högt upp på låret. Innan hon lämnade sjukhuset, accepterade hon Mattias frieri, och efter giftermålet flyttade hon till honom på Sundnäs gård.

Mattias är dock som make andligen och kroppsligen impotent, och äktenskapet fullbordas aldrig. Karin förblir oskuld, men inom henne brinner en eld, och en längtan efter kärlek och gemenskap. Det är mycket därför hon söker upp författaren Halvar Torin, som hyr ett torp i trakten. Mötet mellan de båda innebär livet för dem, men anspänningen blir för stor för Karin, som försöker dränka sig. I sista stund lyckas Halvar rädda henne, och mot slutet av Holger Timms roman står Halvar i soluppgången med armarna om Karin, och han är lyckligare än någonsin.

Lena Julin

Foto, Hans Erixon

BIBLIOGRAFISKT

Utgåvor. Stockholm 1950 (LT)

Recensioner. Bonniers Litterära Magasin 1950: 785–786 – Dagens Nyheter 9.10 1950 – Expressen 7.10 1950 – Göteborgs handels och sjöfartstidning 29.9 1950 – Svenska Dagbladet 12.10 1950